Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΑΣΤΑΒΑΚΡΑ ΓΚΙΤΑ - Ο Ασταβάκρα ξεκινά την ομιλία του

Ο βασιλιάς Τζάνακα λαχταρούσε επίμονα να γνωρίσει την Υπέρτατη Αλήθεια και αναζητούσε σ’ όλη την απέραντη επικράτεια του, ανάμεσα σε μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους λόγιους και φιλοσόφους του κόσμου, ένα πλήρως πραγματωμένο ον που να έχει την πνευματική δύναμη να τον οδηγήσει στην υπέρτατη σοφία. Δεν μπορούσε να βρει κανένα. Αλλά η αγνή καρδιά του βασιλιά Τζάνακα και η αγωνιώδης έκκλησή του, ανάγκασαν τον οικουμενικό Διδάσκαλο να αποκαλύψει τον Εαυτό του και να αναζητήσει το βασιλιά με τη μορφή του Ασταβάκρα.

Με μεγάλη ταπεινότητα ο βασιλιάς ικέτευσε τον Ασταβάκρα να του δείξει το δρόμο για τη φώτιση. Ο Ασταβάκρα είπε στο βασιλιά ότι ένα βασιλικό παλάτι δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για μια τέτοια διδασκαλία. Ζήτησε από το βασιλιά να απεγδυθεί όλα τα βασιλικά ενδύματα κι αντικείμενα, να φορέσει το απλό ένδυμα του ερημίτη και να τον ακολουθήσει στο δάσος. Άφησαν πίσω μακριά τη βασιλική πόλη και έφτασαν στο γαλήνιο περιβάλλον του δάσους. Εκεί σ’ ένα ξέφωτο ο Τζάνακα προσκύνησε τον Ασταβάκρα και με ευλάβεια του είπε:

Κύριέ μου, πες μου σε παρακαλώ, πώς συμβαίνει η αυτοπραγμάτωση; Πώς πετυχαίνεται η απελευθέρωση; Πώς αποκτιέται η υπέρτατη γνώση του Απόλυτου;

Ο Ασταβάκρα ήταν πολύ ευχαριστημένος με τη μονοσήμαντη επιθυμία του Τζάνακα να γνωρίσει την Αλήθεια. Απαντώντας στην ένθερμη του παράκληση, ο Ασταβάκρα ξεκίνησε τη διδασκαλία, με την οποία δίδαξε στον Τζάνακα την υπέρτατη Αλήθεια του Απείρου. Ο Ασταβάκρα είπε:

Αγαπητό μου παιδί, αν ποθείς την απελευθέρωση, απομακρύνσου από την έλξη προς τα πέντε στοιχεία και τα αντικείμενα των αισθήσεων. Εγκατέλειψε την προσκόλλησή σου σ’ αυτά όπως θα απέφευγες το δηλητήριο. Με κανένα τρόπο δε συνδέεσαι μ’ αυτά. Γέμισε τον εαυτό σου με τις αρετές της συγχώρεσης, της ευγένειας, της ειλικρίνειας και της ικανοποίησης. Άφησε αυτά να είναι το νέκταρ σου, άφησέ τα να είναι η πρωταρχική τροφή σου.

Δεν είσαι φτιαγμένος από γη, νερό, φωτιά, αέρα ή αιθέρα. Δεν είσαι το σώμα. Δεν είσαι το μέλος μιας συγκεκριμένης οικογένειας ή φυλής. Δεν είσαι συνδεδεμένος με κανένα έθνος ή πολιτισμό. Με κανένα τρόπο δεν σχετίζεσαι με τα πράγματα του κόσμου. Δεν είσαι αντιληπτός από τις χονδροειδείς ούτε από τις λεπτοφυείς αισθήσεις. Είσαι ο μάρτυρας όλων αυτών. Είσαι ο αθάνατος Εαυτός, η Οικουμενική Συνειδητότητα.

Όταν αποσπαστείς από το σώμα και μείνεις στην αγνή Συνειδητότητα, γίνεσαι ο αληθινός Εαυτός σου, που είναι παντοτινά γαλήνιος, παντοτινά ευτυχής. Να γνωρίζεις ποιος πραγματικά είσαι, είναι απελευθέρωση.

Ιδέες σωστού ή λάθους, αρετής ή αμαρτίας, πράξης ή απόλαυσης, ευχαρίστησης ή πόνου, είναι όλες του νου. Δεν είναι για σένα. Εσύ είσαι ο Αυτόφωτος, ο Ενορατικός των πάντων. Είσαι παντοτινά Ελεύθερος. Πράγματι αυτά ήταν τα δεσμά σου, ότι είχες ταυτίσει τον εαυτό σου με τον πράττοντα, παρά με τον Ενορατικό, τον αγνό Μάρτυρα.

Είσαι αυτή η συνειδητότητα που διαπερνά τα πάντα, αυτή η υπέρτατη ευδαιμονία πάνω στην οποία αυτό το απατηλό σύμπαν έχει προβληθεί, όπως όταν στο λυκόφως του δειλινού ένα άκακο ουδέτερο σκοινί που βρίσκεται πάνω στο χώμα μπορεί λαθεμένα να προβληθεί σαν ένα φοβερό φίδι.

Κάψε τώρα το δάσος της άγνοιας που σε απέτρεψε από το να γνωρίσεις τον πραγματικό Εαυτό σου. Κατέστρεψε το μαύρο ερπετό του εγώ, που σε έχει κρύψει εντελώς από τον Εαυτό σου, και έτσι έχεις ξεχάσει ότι είσαι η υπέρλαμπρη, η αγνή, η πάντα ελεύθερη, η αιώνια ευτυχής Συνειδητότητα.

Όταν θεωρείς τον εαυτό σου ελεύθερο, τότε σίγουρα θα ελευθερωθείς. Αλλά αν συνεχίζεις να θεωρείς τον εαυτό σου δέσμιο, τότε θα παραμένεις δέσμιος. Όπως σκέφτεσαι, έτσι και γίνεσαι. Σκέψου το άπειρο και γίνε το άπειρο. Η αλήθεια είναι ότι είσαι το άπειρο. Συνειδητοποίησέ το.

Είσαι ο Αθάνατος Εαυτός, ο Πανταχού Παρών Μάρτυρας, ο Τέλειος, ο Αδρανής, ο δίχως δεσμεύσεις, ο χωρίς επιθυμίες, ο μη δυαδικός, ο πάντα συνειδητός, ο Αυτόφωτος, ο Αγέννητος, ο Αθάνατος, ο πάντα απορροφημένος στη σιωπή της άπειρης Ευδαιμονίας.

Αλλά αγνό, αψεγάδιαστο, παιδί μου, έχεις επιτρέψει μέσω της πλάνης, στον εαυτό σου, να μπλεχθεί με τον κόσμο και νομίζεις ότι είσαι μέρος του. Νομίζεις ότι είσαι το σώμα κι έτσι δεσμεύτηκες. Έχεις πιαστεί στην παγίδα της σωματικής συνείδησης.

Εγκατέλειψε τις λαθεμένες σου ταυτίσεις και ψευδαισθήσεις. Κόψε όλες αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις με το ξίφος της αυτογνωσίας. Εγκατέλειψε τις μικρονοητικές σου πεποιθήσεις ότι είσαι ένα άτομο. Ταύτισε τον εαυτό σου μόνο με τον οικουμενικό Εαυτό, την αγνή, μη δυαδική Συνειδητότητα.

Δεν είσαι ένα μικρό σώμα που υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο. Όχι! Είναι ο κόσμος που υπάρχει μέσα σου. Είσαι το αγνό πνεύμα που διαπερνά όλο το σύμπαν και πάνω στο οποίο όλο το σύμπαν κείται. Είσαι η διαρκής, η άμορφη, η απροσμέτρητη, η χωρίς όρια και πανταχού παρούσα Διάνοια.

Είσαι ο αγνός καθρέπτης πάνω στον οποίο όλος ο κόσμος εμφανίζεται σαν μια εικόνα. Αυτή η αντανάκλαση που περιλαμβάνει τον κόσμο της πολλαπλότητας έρχεται και φεύγει, όπως και τα σύμπαντα εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σου, αλλά Εσύ, ο υπέρτατος Εαυτός παραμένεις ανεπηρέαστος.

Όπως ακριβώς ο αιθέρας που διαπερνά τα πάντα, είναι και μέσα και έξω από ένα βάζο, έτσι και Εσύ η αιώνια Αλήθεια υπάρχεις μέσα σ’ όλα τα πράγματα και πέρα απ’ αυτά. Είσαι το παν και το πέρα απ’ αυτά. Να είσαι ευτυχισμένος!




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: