Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΟΙ 7 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΥ


ΟΙ 7 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΥ

1. Ο πρώτος είναι να βελτιώσουμε την υγεία. Αυτό σημαίνει να αναπνέουμε όσο συχνά δυνατότερο, βαθιά και ρυθμικά, γεμίζοντας καλά τους πνεύμονές μας, όταν είμαστε έξω ή κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο. Να πίνουμε με μικρές γουλιές κάθε μέρα δύο λίτρα νερό, να τρώμε πολλά φρούτα, να μασάμε την τροφή το τελειότερο δυνατόν, να αποφεύγουμε το αλκόολ, το κάπνισμα και τα φάρμακα, εκτός και αν για κάποιο λόγο υποκείμεθα σε σοβαρή θεραπεία.  Να κάνετε μπάνιο καθημερινά είναι ένα συνήθειο που οφείλετε στην αξιοπρέπειά σας. 

2. Εξαφανίστε παντελώς από το πνεύμα σας, για πολλούς λόγους που ενδέχεται να υπάρχουν, κάθε ιδέα απαισιοδοξίας, πικρίας, μίσους, πλήξης, θλίψης, εκδίκησης και ένδειας. Αποφύγετε με κάθε κόστος την όποια πιθανότητα να απασχοληθείτε με ανθρώπους που είναι υβριστές, κακεντρεχείς, πρόστυχοι, που γογγύζουν, τους οκνηρούς, κουτσομπόληδες, τους μάταιους ή τους άξεστους και κατώτερους λόγω έμφυτης φαυλότητας στην κατανόηση ή τα αισθησιακά θέματα τα οποία χτίζουν την βάση των λόγων τους και των ενασχολήσεών τους. Η τήρηση αυτού του κανόνα είναι καθοριστικής σημασίας: είναι σχετική με την αλλαγή της πνευματικής υφής της ψυχής σου. Είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξεις την μοίρα σου, επειδή αυτό εξαρτάται από τις πράξεις μας και τις σκέψεις μας. Η τύχη δεν υπάρχει.


3. Κάνε όσο το δυνατόν περισσότερο καλό. Βοήθησε όλους τους δυστυχείς ανθρώπους όποτε μπορείς, αλλά ποτέ μην έχεις αδυναμία για κανένα άτομο. Φρόντισε των δικών σου ενεργειών και απέφυγε όλους τους συναισθηματισμούς.

4. Ξέχνα κάθε προσβολή, και επιπλέον: κατέβαλλε προσπάθεια για να σκέπτεσαι καλά για τον μεγαλύτερο εχθρό σου. Η ψυχή σου είναι ένας ναός ο οποίος δεν πρέπει ποτέ να βεβηλώνεται από το μίσος.  Όλα τα σπουδαία όντα έχουν καθοδηγηθεί από αυτή την απαλή εσωτερική φωνή, αλλά δεν πρόκειται να σου μιλήσει έτσι ξαφνικά, πρέπει να προετοιμαστείς για κάποιο χρόνο, καταστρέφοντας την επικάλυψη των στρώσεων των παλαιών συνηθειών, σκέψεων και σφαλμάτων που βαρύνουν το Πνεύμα σου, το οποίο είναι θεϊκό και τέλειο αφ’ εαυτού του, αλλά το όχημα που του προσφέρεις για να εκφραστεί ανίσχυρο και τόσο ατελές, ένα σκέτο κρέας.  

5. Πρέπει να αποσύρεσαι κάθε μέρα εκεί όπου κανένας δεν θα σε ενοχλεί, για τουλάχιστον μισή ώρα, να κάθεσαι όσο το δυνατόν πιο άνετα  με τα μάτια σου κλειστά και να μην σκέφτεσαι τίποτα. Αυτό ενδυναμώνει ισχυρά τον εγκέφαλο και το Πνεύμα και σε φέρνει σε επαφή με καλές επιρροές. Σε αυτή την κατάσταση διαλογισμού και σιωπής, φωτεινές ιδέες τείνουν να εμφανίζονται, ικανές να αλλάξουν μια ολόκληρη ύπαρξη. Τελικώς όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται θα επιλυθούν νικηφόρα από μια εσωτερική φωνή που θα σε καθοδηγεί σε αυτές τις στιγμές της σιωπής, μαζί με την συνείδησή σου. Αυτός είναι ο δαίμων του Σωκράτη που μιλάει.

6. Διατήρησε απόλυτη σιγή απ’ όλες τις προσωπικές σου υποθέσεις. Να απέχεις, σαν να έχεις πάρει ιερό όρκο, να επικοινωνείς στους άλλους, ακόμα και στους πιο οικείους σου, ότι σκέφτεσαι, ακούς, γνωρίζεις, μαθαίνεις, υποθέτεις ή ανακαλύπτεις. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τουλάχιστον θα πρέπει να είσαι σαν ένα περιφρουρημένο σπίτι ή ένας σφραγισμένος κήπος. Είναι ένας κανόνας ύψιστης σημασίας.

7. Ποτέ μην φοβάσαι τους ανθρώπους ή τους αφήσεις να σου εμφυσήσουν φόβους για την ΗΜΕΡΑ του αύριο. Έχε το νου σου οξύ και καθαρό και θα τα πας καλά.  Ποτέ μην αισθάνεσαι μόνος ή αδύναμος, επειδή υπάρχουν πανίσχυροι στρατοί πίσω σου, τους οποίους δεν μπορείς να συλλάβεις ούτε στα όνειρά σου. Εάν ανυψώσεις το πνεύμα σου δεν υπάρχει κανένα κακό που να μπορεί να σε αγγίξει. Ο μόνος εχθρός που θα πρέπει να φοβάσαι είναι ο εαυτός σου. Ο φόβος και η αμφιβολία στο μέλλον είναι ολέθριες μητέρες όλων των αποτυχιών, ελκύουν τις κακές επιρροές και μαζί με αυτές την καταστροφή. Εάν μελετήσεις προσεκτικά τους ανθρώπους με καλή τύχη, θα δεις πως διαισθητικά ακολουθούν ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω κανόνων. Πολλοί απ’ αυτούς που επιτυγχάνουν πλούτο, είναι πολύ αληθές, ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλοί άνθρωποι, με την στενή έννοια του όρου, αλλά έχουν πολλές από τις αρετές που περιεγράφησαν ανωτέρω. Επιπλέον, τα πλούτη δεν είναι συνώνυμα της ευτυχίας, ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε αυτή, λόγω της δύναμης που δίνουν για να πράττει κάποιος σπουδαία και ευγενή έργα· αλλά η μακρόχρονη και διαρκής ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με άλλους τρόπους. Εκεί όπου ο αρχαίος Σατανάς του μύθου δεν κυβερνά ποτέ, του οποίου το αληθινό όνομα είναι εγωϊσμός. Ποτέ μην παραπονείσαι για τίποτα, κυριάρχησε τις αισθήσεις σου, απέφυγε αμφότερες την ταπεινοφροσύνη και την ματαιοδοξία. Η ταπεινοφροσύνη[1] σου απομυζά την δύναμή σου και η ματαιοδοξία είναι τόσο βλαβερή που είναι σαν να λέμε: μια θανάσιμη αμαρτία ενάντια στο Άγιο Πνεύμα.

[1] Σ.τ.Μ.: προφανώς δεν εννοεί την ταπεινότητα ως αρετή αλλά την αυτολύπηση, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την μεμψιμοιρία κλπ. Στο αγγλικό κείμενο {humility}. 

******
μετάφραση copyleft Κυανός Δράκος







Δεν υπάρχουν σχόλια: