Διαλογισμός


Σε αυτόν τον σύνδεσμο θα βρείτε όποιες αναρτήσεις έχω κάνει σχετικά με το αντικείμενο του Διαλογισμού. 

Ο Διαλογισμός είναι ένα μεγάλο θέμα για να εξεταστεί καθότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες από διάφορες παραδόσεις, διάφορα συστήματα και δεν μπορούμε να μειώσουμε την αξία του ενός ή του άλλου συστήματος ή παράδοσης, αλλά να τα κοιτάξουμε με πρακτικό μάτι, αυτό το ίδιο το μάτι που είναι εσωτερικό και ψυχικό και βλέπει ποιο είναι το ζητούμενο του Διαλογισμού και όχι τις επιμέρους διαφορές των θρησκειών, των συστημάτων ή ιστορικά. 

Ο καθένας μπορεί να διαλογιστεί, αρκεί να γνωρίσει τον τρόπο, ή πιο σωστά να αναγνωρίσει τον τρόπο, να το ξαναθυμηθεί, διότι ο διαλογισμός ανήκει σε αυτές τις έμφυτες ιδιότητες του πνεύματός μας τις οποίες έχουμε ξεχάσει, και ο οποίος ανοίγει τις πύλες της εσωτερικής θεώρησης και άρα των πνευματικών βιωμάτων στον αναζητητή που θα τον επιχειρήσει με σθένος, επιμονή και φυσικά την άσβεστη αυτή λαχτάρα για απαντήσεις. 

"O διαλογισμός είναι το ψωμί του σοφού. Όταν ο σοφός διαλογίζεται, ψάχνει το Θεό, ψάχνει πληροφορία ή ψάχνει δύναμη." Samael Aun Weor

Εξετάζω το διαλογισμό μέσα από το πρίσμα του Βουδιστικού διαλογισμού, του Ινδουϊσμού, και των Δυτικών Εσωτερικών Παραδόσεων συνδυαστικά  με πρακτική πάντα διάθεση και πιο ειδικά μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου Γνωστικισμού του Samael Aun Weor, ο οποίος έχει δώσει πάμπολες διδασκαλίες για την Αφύπνιση της Συνείδησης η οποία διδάσκει ότι γίνεται μέσω των τριών παραγόντων: 1) Θάνατος 2) Γέννηση και 3) Θυσία. Ο Θάνατος υποδικνύεις τον Ψυχολογικό Θάνατο. Αν δεν πεθάνουμε δεν μπορεί να γεννηθεί το καινούριο. Αυτός ο Θάνατος είναι ο Θάνατος του πολλαπλού εγώ, των ελαττωμάτων που φέρουμε στο ψυχισμό μας και εκφράζονται μέσα στον νου μας και τα συναισθήματα μας με υποσυνείδητο και μηχανικό τρόπο δυσκολεύοντας την ζωή μας και δημιουργώντας κάρμα και άρα προσκόλλησή μας στον τροχό της Σαμσάρα, των αέναων επαναγγενήσεων. Η Γέννηση, αναφέρεται στην Δεύτερη Γέννηση μας, στην Επαναγέννηση, την Ψυχολογική Επανάσταση η οποία θα χτίσει τον Ψυχολογικό Άνθρωπο. Αυτό γίνεται μέσω της Αλχημικής μεταλλαγής των Μετάλλων, απ' το Μόλυβδο σε Χρυσό. Και η Θυσία, είναι ο αλτρουισμός προς όλα τα ανθρώπινα όντα, που νοιώθουμε ότι όπως και εμείς είναι παγιδευμένα μέσα στην Σαμσάρα, τον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος δηλαδή, ότι υποφέρουν γιατί δεν γνωρίζουν την ευτυχία, και μέσω της Εσωτερικής μας Εργασίας προσπαθούμε να απελευθερωθούμε από την μία πλευρά, ώστε μέσω της Φώτισής μας να επωφελήσουμε όλα τα όντα δίνοντας τους βοήθεια για να προχωρήσουν σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι, που πάει από την ύλη στο πνεύμα.

Βέβαια η Εσωτερική Εργασία, και η αλλαγή στο εαυτό μας δεν είναι μόνο Διαλογισμός, αλλά ο Διαλογισμός θα μας προσφέρει τα άνθη της κατανόησης και της βαθιάς εσωτερικής μελέτης του εαυτού μας, και είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μέσα. Για να πάμε μέσα. 

Έτσι εσύ φίλε μου, αδελφέ μου, συνταξιδιώτη μου σε αυτόν τον πλανήτη, σε αυτή την ΖΩΗ, σε προσκαλώ με αγάπη και από την αγάπη: ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕΣΑ, ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕΣΑ, ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕΣΑ.

Ακολούθα το μονοπάτι που οδηγεί στην Αιωνιότητα και μέχρι την αγκαλιά του Παντελεήμων Θεού, ο οποίος έχει βάλει ότι πιο όμορφο μέσα σου για να το βρεις. Σου εύχομαι καλή μελέτη, καλό διαλογισμό, και ας ανοίξουν διάπλατα οι πύλες τις ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ για σένα, ώσπου να τελειωθείς. 

Όμως να ξέρεις ότι αυτός είναι ένας δρόμος υπομονής που δεν δείχνει εύκολα τους καρπούς του, και δεν θα γευτείς αμέσως την επιτυχία, ή η επιτυχία μπορεί να μην είναι αυτό που ακριβώς νομίζεις ότι γεύεσαι. Έτσι εξοπλίσου με πνευματικό θάροος και ανδρεία, γιατί πρόκειται μια μάχη με τις δυνάμεις της ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ.ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

ΆΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Δημοσίευση σχολίου