Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ




Η έννοια εκείνη της Επανάστασης είναι η ίδια με εκείνη της Επαναγέννησης. Πρέπει λοιπόν κανείς να πεθαίνει για να μπορεί να επαναγεννηθεί, να Επαναστατήσει. Η Επανάσταση είναι προς τα μέσα, ανούσια οποιαδήποτε εξωτερική επανάσταση αφού αυτός που την κάνει παραμένει προσκολλημένος στους καρπούς των πράξεων του, των αισθητών, του νού, και του λαθασμένου εγώ. Η Αληθινή Επανάσταση είναι η Επανάσταση της Συνείδησης.







Ο μύθος του Σπηλαίου


Θα μπορούσαμε θαρραλέα να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει ένας εαυτός της Ύλης και ένας εαυτός του Πνεύματος. Ένας εαυτός της Γης και ένας των Ουρανών. Αυτός που εδώ καταδεικνύουμε ως ο ψευδής εαυτός, είναι ένας πολλαπλός εαυτός, μια πολυσχιδής ψυχολογική οντότητα, πολλαπλή και πολλές φορές αντιφατική. 

Έτσι έχουμε ανθρώπους ισχυρογνώμονες, άπληστους, ιδιοτελής, πονηρούς, κλέφτες, λαίμαργους, αδίστακτους, φανατικούς κλπ. κλπ. κλπ., γιατί ο κατάλογος είναι πραγματικά ατελείωτος. Βέβαια όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ελαττώματα μέσα τους. Και αυτό είναι λόγο της ίδιας της φύσης του ανθρώπου, και του σκοπού της ύπαρξης του, ο οποίος είναι να περάσει από το Υποσυνείδητο στο Συνειδητό, από την Ύλη στο Πνεύμα. 

Αυτόν τον εαυτό, των ελαττωμάτων οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να αναγνωρίσει μέσα του. Κάποιες φορές κάνουμε ένα λάθος, και ύστερα μετανιώνουμε για αυτό. Τότε γιατί κάποια άλλη στιγμή κάνουμε το ίδιο λάθος; 

Από την άλλη υπάρχει ο αιώνιος μας Εαυτός, που θα μπορούσαμε να πούμε είναι το Πνεύμα. Είναι η αληθινή αιτία της ύπαρξης μας και ο λόγος αυτής. Πολύ αναφορικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόσταγμα ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, που ήταν αναρτημένο μεταξύ άλλων, στον ναό του Απόλλωνα, του θεού του Φωτός, στους Δελφούς, υποδεικνύει το να έρθουμε σε επαφή με αυτό τον Εαυτό. Αυτό γίνεται μέσω της Συνείδησης. Δηλαδή:

Με το να γνωρίσουμε το Υποσυνείδητο μας, τον Λανθάνον Εαυτό μέσα από τα μάτια της Συνείδησης, και κατά συνέπειαν να σταματήσουμε να είμαστε μηχανικοί... Αυτό είναι μια δουλειά ζωής. Είναι μια επαναστατικότητα για την Αφύπνιση της Συνείδησης. Μια Επανάσταση που θα μας βγάλει απο τα πρότυπα που μας έχουν διδάξει, τις ιδέες, τις προαντιλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις συμπεριφορές κλπ., πράγματα που έχουμε υιοθετήσει μηχανιστικά, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε μηχανικά, και κατά συνέπειαν είμαστε ετερόφωτοι.
Σκοτώνοντας τα Ελαττώματα

Αυτό που θέλουμε σαν άνθρωποι, είναι να γίνουμε αυτόφωτοι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είμαστε οι άλλοι. Μέσα απο τον τρόπο που εκφραζόμαστε, μιλάμε, επικοινωνούμε κλπ. Εάν δηλαδή γνωρίσουμε τον εαυτό μας γνωρίζουμε τους άλλους. Μέσα από εμάς θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε την κοινωνία.

Είναι πολύ σημαντικό να ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ τον ΕΑΥΤΟ μας και να τον ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. Γιατί εάν δεν αλλάξουμε, και εάν δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε εμείς, σε κάθε λεπτό, σε κάθε στιγμή, πως θα αλλάξουμε την κοινωνία έξω από εμάς;

Εάν δεν κάνουμε μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ μέσα μας, πώς θα κάνουμε μια επανάσταση έξω; Πώς θα πολεμήσουμε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν τα στερούμε, από τον αδελφό μας, τα παιδιά μας, το/τη σύντροφο μας, τον γείτονα, τον άγνωστο στον δρόμο; Πώς, που είμαστε γεμάτοι ελαττώματα και νευρώσεις; 

Θυμήσου άνθρωπε, αυτός που λέει εγώ γνωρίζω τον εαυτό μου, δεν τον γνωρίζει πραγματικά. Μπορεί κάποιος να ξέρει τι θέλει, αλλά άλλα λέει την μία στιγμή και άλλα κάνει την άλλη, αυτό μας έχει δείξει η πείρα.

Σπάνιος είναι αυτός, που έχει ξεφύγει από τα πολλαπλά εγώ, και συνήθως ένας τέτοιος άνθρωπος δεν το δηλώνει, μιλάει με τις πράξεις. 

Λόγω της πολλαπλότητας των ελαττωμάτων του καθενός και λόγω της πολυποικιλότητας των ανθρώπινων τάξεων, ασχολιών, ψυχολογιών, συνεταιρισμών κλπ. ζούμε στο πύργο της Βαβέλ, και αυτό δεν έχει να κάνει με μια διαφορά γλωσσών σε εθνικό και συνοριακό επίπεδο, αλλά σε ψυχολογικό. Λόγω της μη γνώσης του Εαυτού οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να επικοινωνούν.

Πρέπει να υποχωρούμε από τον εαυτό μας και να δίνουμε χώρο στην επικοινωνία. Να αφήνουμε την άποψη μας στην άκρη, ακόμα και αν ο νους μας κραυγάζει. Αυτή η λεκτική σιωπή θα μας διδάξει την υπομονή και την εγκράτεια. Με υπομονή και αξιοπρέπεια, με σύνεση και θάρρος θα μπορέσουμε να εκφραστούμε την σωστή στιγμή.

Να θυμόμαστε: "Όταν δεις κάτι κακό σε κάποιον άλλο, γύρισε και εξέτασε πολύ προσεκτικά τον εαυτό σου". 



Κωμικό: Πως κρίνουν τα εγώ μας

Γιατί όπως είπαμε, είμαστε οι άλλοι. Πρέπει να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας για να γνωρίσουμε τους άλλους. Η Επανάσταση μέσα μας, ξεκινάει με την παρατήρηση μέσα μας. Με το να διαχωριστούμε σε Παρατηρητή και Παρατηρούμενο. Να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν από τα μάτια κάποιου άλλου. Αυτή είναι η Αρχή της Δράσης σε Εσωτερικό Επίπεδο. 


(αντιγραφή από παλαιότερο ιστολόγιο 12/12/10 )






Δεν υπάρχουν σχόλια: