Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Λαϊκισμός, Επανάσταση και Μη-Βία

The Fourth Estate - Giuseppe Pellizza da Volpedo

Διαβάζοντας κάποια λήμματα στην Βικιπαίδεια, έπεσα πάνω στο λήμμα λαϊκισμός. Πολύ μου άρεσαν όμως αυτά που έγραφε, και μπράβο σε αυτόν που το συνέταξε, όποιος και αν είναι. Επειδή το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και φυσικά δεν ξέρω για πόσο θα μείνει ακέραιο υπό αυτή την μορφή στην βικιπαίδεια το αντιγράφω ολάκαιρο. Τα κόκκινα γράμματα τα έχω βάλει εγώ για να τονίσω αυτά που μου έκαναν πιο πολύ εντύπωση. Καλή ανάγνωση φίλοι μου: 


Λαϊκισμός είναι μία μορφή κοινωνικο-πολιτικής σκέψης, στρατηγικής και συμπεριφοράς που αντιπαραβάλλει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες της μάζας του λαού ενάντια στις ελίτ. Το λεξικό Cambridge ορίζει το λαϊκισμό ως «πολιτική ιδέα και δράση που στοχεύει στην αντιπροσώπευση των επιθυμιών και των αναγκών του απλού λαού».[1] Επειδή είναι μία φορτισμένη ιδεολογικά έννοια, πολλές φορές χρησιμοποιείται με εντελώς λανθασμένο τρόπο στο δημόσιο λόγο. Ο λαϊκισμός είναι μία αξιολογικά ΟΥΔΕΤΕΡΗ έννοια, δεν είναι δηλαδή «κακός» ή «καλός».[2] 

Η επίκληση στην αυθεντία της μάζας και η καταγγελία των ελίτ χάνονται στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας: ο Ιησούς Χριστός και ο προφήτης Μωάμεθ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όταν όμως οι ιστορικοί και οι κοινωνικοί επιστήμονες αναφέρονται στο λαϊκισμό, αυτό έχει να κάνει με φαινόμενα της Νεωτερικής εποχής. Γνωστά παραδείγματα λαϊκιστών ηγετών είναι ο Θίοντορ Ρούζβελτ, ο Σιμόν Μπολιβάρ και ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο λαϊκισμός έχει μία εντυπωσιακή ικανότητα κινητοποίησης του πλήθους. Αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό: ο Χίτλερ οδήγησε την Ευρώπη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα, αλλά υπήρξαν πολλοί λαϊκισμοί με εξαιρετικά προοδευτικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία.[3] Στο Ιράν ο Μοχάμεντ Μοσσαντέκ χρησιμοποίησε τη λαϊκιστική κινητοποίηση για τη χειραφέτηση της χώρας του από ξένους πάτρωνες και για να εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία που ήταν υπό βρετανικό έλεγχο. Αυτό οδήγησε στην ανατροπή του από πραξικόπημα που οργάνωσε η CIA. 

Επειδή σε πολλές περιοχές του Τρίτου Κόσμου, κυρίως στη Λατινική Αμερική, λαϊκιστές ηγέτες πολεμούσαν τα Δυτικά συμφέροντα, ο χαρακτηρισμός «λαϊκιστής» απέκτησε αρνητική χροιά στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, και η λιτανική καταγγελία του «ανεύθυνου λαϊκισμού» ανήκε στο ιδεολογικο-πολιτικό οπλοστάσιο της Αμερικανικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, που ήθελαν να αποτρέψουν την εθνικοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών.[4] Όμως ο λαϊκισμός είχε αξιόλογη παρουσία και στις ίδιες της ΗΠΑ με το Κόμμα του Λαού (People's Party) στα τέλη του 19ου αιώνα, και φιγούρες όπως ο Huey Long, κυβερνήτης της Λουιζιάνα το 1928-1932, με σύνθημα του "every man a king" (κάθε άνθρωπος βασιλιάς), ο οποίος τελικά δολοφονήθηκε. 

Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ευρωσκεπτικιστές συχνά χαρακτηρίζονται λαϊκιστές από τους υποστηρικτές της Ενωμένης Ευρώπης. 

Στην Ελλάδα, ο Νίκος Μουζέλης και ο Γιάννης Σταυρακάκης έχουν μελετήσει πολύ τον λαϊκισμό. Ο πρώτος τον θεωρεί αρνητικό φαινόμενο γενικά, και ο δεύτερος υποστηρίζει τις μεγάλες δυνατότητες κινητοποίησης για άξιους και προοδευτικούς σκοπούς που διαθέτει ο λαϊκισμός.
ως εδώ το άρθρο της βικιπαίδεια



Και φυσικά να μην ξεχνάμε τον Μαχάτμα Γκάντι που ήταν φυσικά λαϊκιστής, υπέρμαχος της Μη-βίας, και ίσως παράδοξο για όσους δεν το ξέρουν αλλά και δηλωμένος εθνικιστής. 
Σκέφτομαι πόσες φορές έχω ακούσει από έλληνες πολιντικάντηδες την φράση "ανεύθυνος λαϊκισμός" που με κάνει να σκέφτομαι αν και αυτοί "ανήκουν στο ιδεολογικο-πολιτικό οπλοστάσιο της Αμερικανικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ" που στην τελική αυτό "που θέλουν είναι να αποτρέψουν την εθνικοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών."
Θα βλέπεται σαφώς πως εδώ με έντεχνο τρόπο έχω προσαρμόσει τα παραπάνω λόγια που βρήκα από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, για να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα και να σας κάνω να σκεφτείτε, όσοι φυσικά δεν γνωρίζετε αυτά τα υποτίθεται αυτονόητα πράγματα! 
Και να κάνω μνεία αναφέροντας ξανά την Μή-Βία, την Α-Χίμσα που χρησιμοποίησε ο Μαχάτμα Γκάντι κάνοντας μια αναδρομή 150 χρόνια στην δική μας ιστορία και στην Επανάσταση του Ναυπλίου η οποία φυσικά ήταν αιματηρή, αλλά όπως και θα διαπιστώσουμε και στην Ιστορία με τον Μαχάτμα Γκάντι υπήρξαν και εκεί απώλειες και σφαγές από τους Άγγλους. Και στις δύο όμως περιπτώσεις αυτό που ακολούθησε ήταν αναίμακτη επανάσταση που απελευθέρωσε από τους Άγγλους... Εάν και ούτε και εμείς, ούτε οι Ινδίες τότε ελευθερωθήκαμε εντελώς από τους Άγγλους, αλλά αυτό είναι μια άλλη θλιβερή και ενδιαφέρουσα ιστορία... 
Για την Επανάσταση του Ναυπλίου διαβάστε εδώ: http://nafpliakiepanastasi.com/
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι πρέπει να γίνει μια Επανάσταση, μια Εξέγερση αλλά με Μη-βία, και φυσικά και εμείς, δηλαδή όλοι όσοι το θέλουμε, να είμαστε έτοιμοι και ανδρείοι να δεχτούμε και τις όποιες συνέπειες. 
Εάν θέλετε δείτε αυτή την πολύ όμορφη ταινία για την ζωή του Μαχάτμα Γκάντι. Δυστυχώς είναι μόνο στα αγγλικά, αλλά για ελληνικούς υπότιτλους δείτε στους παρακάτω συνδέσμους. 


Όσοι δεν ξέρετε αγγλικά πρώτα κατεβάστε την ταινία μέσω torrent από εδώ:  http://thepiratebay.se/torrent/5764756 και ύστερα τους υποτίτλους από εδώ:  http://www.subtitleseeker.com/Download-movie-299961/Gandhi+1982+DVD_VOLUME+Title1-DVDRip

Καλή σας ψυχαγωγία και καλή μας λευτεριά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: