Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Διαλογισμός - Η Καλλιέργεια της Συμπόνιας


Διαλογισμός Metta Bhavana

Η ανάπτυξη της στοργικής καλοσύνης.

Εισαγωγή.

άγαλμα του Βούδδα Αυτή είναι μια Βουδιστική Διαλογιστική Πρακτική, η οποία επεξηγεί τη σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη στην Συμπόνια στο Βουδισμό Μαχαγιάνα. («Metta» σημαίνει «έλεος» και «Bhavana» ​​σημαίνει «καλλιέργεια»).

Όταν ασκούμαστε αυτό το διαλογισμό, ξεκινάμε με τον εαυτό μας. Δηλαδή βάζουμε ως στόχο να αισθανθούμε πριν απ’ όλα πιο ευγνώμων με τον εαυτό μας: πιο ενωμένοι με τον εαυτό μας και λιγότερο επιρρεπείς σε εσωτερικές συγκρούσεις, πριν να επιχειρήσουμε να αναπτύξουμε θετικά συναισθήματα προς οποιονδήποτε άλλο.


Η βασική ψυχολογική αρχή που οι Βουδιστές αναγνωρίζουν εδώ, είναι ότι αν δεν μπορούμε να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, τότε είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουμε να να αισθανθούμε καλά για τους άλλους ανθρώπους.

Έτσι, μια συνεδρία διαλογισμού Metta Bhavana οδηγεί από την έγνοια του εαυτού μας, σε μια έγνοια για τα άλλα έμβια όντα.

Όλα τα έμβια όντα βιώνουν την οδύνη σε κάποιο βαθμό. Εδώ επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της συναισθηματικής κατανόησης, της ενσυναίσθησης  για τις δυσκολίες που οι άλλοι μπορεί να βιώνουν: εμείς τους ευχόμαστε να είναι καλά, και να θέλουμε «να τους πηγαίνουνε όλα δεξιά».

Το Μέτα που θέλουμε να αναπτύξουμε στην καθημερινή μας ζωή, ως αποτέλεσμα της πρακτικής του διαλογισμού, δεν θα πρέπει όμως να είναι μια επινοημένη κατάσταση. Η Βουδιστική φιλοσοφία λέει ότι η συμπόνια μπορεί να αναβλύσει αρκετά φυσικά από την αναγνώριση της «μη-δυαδικότητας» του εαυτού μας και του άλλου: είναι μια κατάσταση «συγχώνευσης» με τον κόσμο, μια κατάσταση «συσχετισμού», όπου αισθανόμαστε την εμπειρία των άλλων ανθρώπων, και όπου επικεντρωνόμαστε επίσης στα καλά, θετικά, ευγενή συναισθήματα που έχουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να εκπέμψουμε λιγάκι αυτό το πράγμα...

Ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσουμε για κάθε ένα από τα «στάδια» της πρακτικής αυτής είναι εντελώς προαιρετικός, αλλά ίσως και 10 λεπτά για κάθε στάδιο είναι ένας καλό μέσο όρος, ίσως λιγότερο για αρχάριους.  


Ο Διαλογισμός.

Επιλέξτε μια Στάση στην οποία αισθάνεστε άνετα.

Αν υπάρχει άγχος, στρες ή σφίξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, τότε απλά αφήστε αυτό το άγχος ή το σφίξιμο να φύγει φυσικά, να χαθεί, μην το κρατάτε. Με το πάσο σας και χαλαρά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει.

Όταν είστε έτοιμοι συγκεντρωθείτε για την αναπνοή. Απλά παρατηρήστε την να έρχεται και να φεύγει, επιτρέποντάς της να γίνει φυσιολογική και λίγο βαθύτερη, χωρίς να την εξαναγκάζετε.
Αν το μυαλό σας περιπλανιέται μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, απλά τοποθετήστε τον εαυτό σας απαλά πίσω, στην παρατήρηση, και την επίγνωση της αναπνοής. Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτή την απλή επίγνωση για λίγα λεπτά. Ο αέρας μπαίνει μέσα με την εισπνοή, ο αέρας βγαίνει έξω με την εκπνοή.

Τώρα μετατοπίστε την προσοχή σας στο σύνολο του σώματός σας, αισθανόμενοι το σώμα σαν όλον. Επικεντρωθείτε στις συγκινήσεις που μπορεί να βιώνετε μέσα σας αυτήν ακριβώς την στιγμή. Από δω και στο εξής, για το υπόλοιπο του διαλογισμού, αν αντιληφτείτε ότι έχετε περισπαστεί με οποιονδήποτε τρόπο, τότε απαλά επιστρέψετε πίσω στο σώμα σας και την τρέχουσα κατάσταση των συναισθημάτων σας.

Η «μετασχηματισμός» ή η «εκπαίδευση» των συναισθημάτων είναι ένα σημαντικό μέρος της πρακτικής Mettta Bhavan, και έτσι θα πρέπει να επανέρχεστε συνεχώς για να επικεντρωθείτε στην συναισθηματική πλευρά του εαυτού σας, όταν βρεθείτε να έχετε περισπαστεί σε κάποιο άλλη σκέψη, αλλά μην ξεχνόντας ότι όλα τα μέρη μας σχετίζονται. Από τις θετικές σκέψεις μπορούν να αναβλύσουν θετικά συναισθήματα και από τις αρνητικές σκέψεις μπορούν να αναβλύσουν αρνητικά συναισθήματα, και κάποιες άλλες φορές θα θέλουμε να εργαστούμε κατά κύριο λόγο με την «σκέψη», αλλά όχι τώρα: έτσι, αν μπορείτε, απλά συντονιστείτε με τα συναισθήματά σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε την επίγνωσή σας. Ως εδώ με τα προλεγόμενα. 


_____________________________________

  1. Παίρνουμε μια άνετη θέση, η σπονδυλική μας στήλη να είναι ευθεία, το κεφάλι να αναπαύετε στους ώμους.

  2. Οραματιζόμαστε ένα ΧΡΥΣΟ ΦΩΣ να κατέρχεται από το κέντρο του Σύμπαντος. Να μπαίνει μέσα μας με κάθε αναπνοή. ΧΡΥΣΗ ΠΡΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

  3. Χαλαρώνουμε το σώμα. Χαλαρώνουμε το Νου. Χαλαρώνουμε τα Συναισθήματα.

  4. Θα κάνουμε έναν διαλογισμό πάνω στην Συμπόνια, Πάνω στην Ενσυναίσθηση.

  5. Ενσυναίσθηση είναι η κατανόηση και η βίωση των συναισθημάτων που νοιώθουν οι άλλοι. Είναι μια άλλη λέξη για την Συμπόνια. Συμπόνια είναι να νιώθουμε τον πόνο που νιώθουν οι άλλοι.

  6. Αλλά για να έχουμε Συμπόνια για τους Άλλους, για να έχουμε Αγάπη πρέπει πρώτα να Αγαπάμε τον Εαυτό μας. Εάν μπορέσουμε να Αγαπήσουμε τον Εαυτό μας θα μπορέσουμε ν’ αγαπήσουμε και τους άλλους.

  7. Αυτός ο Διαλογισμός έχει 5 ΣΚΕΛΗ. Το πρώτο σκέλος είναι με τον Εαυτό μας.

  8. Πρέπει ν’ αναπτύξουμε μια Συμπάθεια προς τον Εαυτό μας, ν’ αναπτύξουμε Θετικά, Ανώτερα Συναισθήματα. Εάν το κάνουμε έτσι, μέσα από αυτά τα συναισθήματα θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε αυτά τα Ανώτερα Συναισθήματα και προς τους άλλους.

  9. Θα αναζητήσουμε στην μνήμη μας μια στιγμή που ήμασταν ιδιαίτερα χαρούμενοι, ιδαίτερα ευτυχείς, στην οποία ήμασταν ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΚΟΙ. Η αίσθηση της χαράς της Ζωής, η αίσθηση του Είναι μας, μας πλημμυρίζει. Θα αναζητήσουμε αυτές τις ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ για λίγο και θα κατευθυνθούμε προς την Καρδιά και θα μείνουμε για λίγο εκεί σιωπηλοί δεχόμενοι το ΦΩΣ που αυτή ακτινοβολεί που προέρχεται από το ΕΙΝΑΙ.

  10. Θα οραματιστούμε τώρα όλα μας το σώμα γεμάτο με ΦΩΣ και με ΧΡΥΣΗ ΠΡΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Οραματιζόμαστε όλο μας το σώμα ταυτόχρονα και το χρυσό φώς μας θεραπεύει, συνεχίζοντας να νιώθουμε τα Ανώτερα Συναισθήματα καθώς λαμβάνουμε την Ευεργετική Θεραπεία.
  11. Τότε Νοητικά θα πούμε: Ας Είμαι Ευτυχισμένος, Ας Είμαι Μακάριος, Ας Είμαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερώνομαι ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας. Καθώς το λέμε αυτό θα οραματιζόμαστε το Χρυσό Φως να μας περιβάλλει και να γίνεται εντονότερο και δυνατότερο.

  12. Ας Είμαι Μακάριος, Ας Είμαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερώνομαι ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας.


  13. Τώρα θα περάσουμε στο 2ο ΣΚΕΛΟΣ της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ. Θα σκεφτούμε κάποιο φιλικό μας πρόσωπο, κάποιον που μας ενδιαφέρει και νοιαζόμαστε γι’ αυτόν. Θέλουμε ν’ αναπτύξουμε την Συμπόνια για τον φίλο μας, γι’ αυτό πρέπει να διαλέξουμε κάποιον που είναι εν ζωή, και κάποιον που δεν μας ενδιαφέρει σεξουαλικά· κάποιον για τον ευχόμαστε ήδη να είναι καλά.
  14. Θα οραματιστούμε τον φίλο μας ή την φίλη μας με την Συνειδητή φαντασία να είναι χαρούμενος, ότι χαμογελάει, ότι γελάει και είναι ευτυχισμένος. Θα φανταστούμε το ΧΡΥΣΟ ΦΩΣ να τον περιβάλλει και ότι αυτό το ΦΩΣ της ΖΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ έχει το κέντρο της στην καρδιά του φίλου μας. Τότε Νοητικά θα πούμε: Ας Είσαι Ευτυχισμένος, Ας Είσαι Μακάριος, Ας Είσαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερωθείς ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας. Καθώς το λέμε αυτό θα οραματιζόμαστε το Χρυσό Φως να τον περιβάλλει και να τον ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ και να γίνεται εντονότερο και δυνατότερο.

  15. Ας Είσαι Ευτυχισμένος, Ας Είσαι Μακάριος, Ας Είσαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερωθείς ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας.


  16. Τώρα θα περάσουμε στο 3ο ΣΚΕΛΟΣ της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ. Θα σκεφτούμε κάποιο άτομο το οποίο μας είναι ΟΥΔΕΤΕΡΟ, με το οποίο δεν μοιραζόμαστε κάποιον συναισθηματικό δεσμό, αλλά δεν είναι ούτε εχθρός, ούτε φίλος μας. Καλό είναι να διαλέξουμε κάποιον που τον γνωρίζουμε αλλά όχι τόσο καλά, και μας είναι ουδέτερος.
  17. Θα συλλογιστούμε τώρα πάνω σε αυτό το άτομο που δεν γνωρίζουμε γι΄ αυτόν, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ που μας κυριαρχεί μέχρι τώρα. Ας σκεφτούμε τι κινητοποιεί αυτό το άτομο. Τι είδους φαγητό του αρέσει; Τι είδους ταινίες του αρέσουν ή τι βιβλία του αρέσει να διαβάζει; Έχει κάποια οικογένεια κοντά του;
  18. Προσπαθούμε με την Συνειδητή Φαντασία να έρθουμε κοντά σε αυτό το άτομο και να ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ γι’ αυτόν. Θα οραματιστούμε το ουδέτερο άτομο με την Συνειδητή φαντασία να είναι χαρούμενος, ότι χαμογελάει, ότι γελάει και είναι ευτυχισμένος και θα του ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένος. Θα φανταστούμε το ΧΡΥΣΟ ΦΩΣ να τον περιβάλλει και ότι αυτό το ΦΩΣ της ΖΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ πηγάζει στην καρδιά του. Τότε Νοητικά θα πούμε: Ας Είσαι Ευτυχισμένος, Ας Είσαι Μακάριος, Ας Είσαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερωθείς ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας. Καθώς το λέμε αυτό θα οραματιζόμαστε το Χρυσό Φως να τον περιβάλλει και να τον ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ και να γίνεται εντονότερο και δυνατότερο.

  19. Ας Είσαι Ευτυχισμένος, Ας Είσαι Μακάριος, Ας Είσαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερωθείς ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας.

  20. Το 4ο ΣΚΕΛΟΣ της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ έχει να κάνει με κάποιον που δεν τον βλέπουμε θετικά. Θα σκεφτούμε κάποιο άτομο το οποίο μας δημιουργεί αρνητικά Συναισθήματα ή οργή ή μίσος. Κάποιον που θεωρούμε σαν εχθρό μας ή ένα δύσκολο άτομο. Είναι σημαντικό να μην πιέσουμε τον εαυτό μας, αλλά να το κάνουμε όλο αυτό με τα δικά μας Ανώτερα Συναισθήματα.

  21. Μπορεί να έχουμε άσχημα συναισθήματα και τώρα να εκφράζονται αυτά και να θέλουμε να διαφωνήσουμε μαζί του ή να ταυτιστούμε με αυτά τα αρνητικά και κατώτερα συναισθήματα. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ταυτιστούμε. Έχουμε Ανώτερα Συναισθήματα και μένουμε σ΄ αυτά, και με αυτά σαν από ψηλά βλέπουμε τα κατώτερα συναισθήματα και δεν τα’ αφήνουμε να μας επηρεάσουν.

  22. Θα οραματιστούμε αυτό το άτομο και θα συλλογιστούμε πάνω στα πράγματα που έχουμε κοινά και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Θα συλλογιστούμε ότι και αυτός έχει ένα ανθρώπινο σώμα, μια ψυχή που υποφέρει, ένα νου ο οποίος είναι σε σύγχιση. Ότι είναι και αυτός σε αγωνίες για το καθημερινή επιβίωση και ίσως είναι συγχισμένος και υποφέρει γιατί δεν έχει βρει το φως. Ότι έχει και αυτός μια Ουσία και ένα Είναι και κάποιες Αρετές που εμείς δεν γνωρίζουμε. Θα οραματιστούμε το άτομο να γελά από Αληθινή Ευτυχία και ότι από την Καρδιά του βγαίνει ένα ΧΡΥΣΟ ΦΩΣ που τον περιβάλλει και τον θεραπεύει. Θα ευχηθούμε να είναι καλά από την καρδιά μας και Νοητικά θα πούμε: Ας Είσαι Ευτυχισμένος, Ας Είσαι Μακάριος, Ας Είσαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερωθείς ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας. Καθώς το λέμε αυτό θα οραματιζόμαστε το Χρυσό Φως να τον περιβάλλει και να τον ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ και να γίνεται εντονότερο και δυνατότερο.

  23. Ας Είσαι Ευτυχισμένος, Ας Είσαι Μακάριος, Ας Είσαι σε Ειρήνη. Ας ελευθερωθείς ολοκληρωτικά από την δυστυχία και τις αιτίες της δυστυχίας.

  24. Θα φέρουμε την Επίγνωση μας πάλι για λίγο στον Εαυτό μας, στο ΧΡΥΣΟ μας ΦΩΣ, και ότι είμαστε γεμάτοι από αυτό, και θα προσπαθήσουμε να είμαστε ήρεμοι και γαλήνιοι.

  25. Αναζητώντας κάποιος προς όλες τις κατευθύνσεις,
    μέσω της Επίγνωσής του
    κανείς δεν βρίσκει κανένα πιο προσφιλή
    (πιο αγαπητό)
    από τον εαυτό του.
    Με τον ίδιο τρόπο, που οι άλλοι
    είναι σφοδρά προσφιλείς στον εαυτό τους.
    Έτσι λοιπόν, κανείς δεν πρέπει να πληγώνει τους άλλους
    εάν αγαπά τον εαυτό του.
    -Ουντάνα Σούτρα
  26. Στο 5ο ΣΚΕΛΟΣ της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ θα ακτινοβολήσουμε την Συμπόνια προς όλα τα έμβια όντα. Θα ανακαλέσουμε την ευτυχία που νιώσαμε νωρίτερα με το ΧΡΥΣΟ ΦΩΣ να μας περιβάλλει και με κέντρο την ΚΑΡΔΙΑ μας. Ξέρουμε ότι όλα τα όντα αποζητούν την Ευτυχία. Όλα τα Όντα θέλουν να είναι ελεύθερα από την Δυστυχία και από τις αιτίες της Δυστυχίας.  Θα αρχίσουμε σιγά σιγά να νιώθουμε το ΧΡΥΣΟ ΦΩΣ να επεκτείνεται από μέσα μας, να λάμπει και να ακτινοβολεί σαν ένας ΗΛΙΟΣ πηγαίνοντας παντού σε κάθε Όν.

  27. Θα οραματιστούμε ότι πηγαίνει σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, και ότι ευχόμαστε κάθε άνθρωπος να είναι καλά. Μετά θα οραματιστούμε τα ζώα του πλανήτη, μετά τα φυτά. Μετά θα δούμε την Γη ολόκληρη, τον πλανήτη μας σαν μια Οντότητα και θα του στείλουμε την Συμπόνια μας.

  28. Τέλος θα στείλουμε την Ενέργεια της Συμπόνιας προς το Σύμπαν και τους άπειρους Γαλαξίες, και σε άλλους Πλανήτες που κατοικούν και άλλα Όντα.

  29. Και θα πούμε Νοητικά: Ας Είναι Όλα τα Όντα Ευτυχή. Ας είναι όλα τα Όντα Μακάρια. Ας είναι όλα τα Όντα σε Ειρήνη. Ας είναι Ελεύθερα από την Δυστυχία και τις αιτίες της Δυστυχίας και ας Απελευθερώνονται.

  30. Σιγά σιγά και με απαλό τρόπο θα επιστρέψουμε, πρώτα στο ΧΡΥΣΟ ΦΩΣ και στην ΚΑΡΔΙΑ μας, μένοντας εκεί για λίγες στιγμές, συνειδητοποιώντας όλη αυτή την ενέργεια που κυκλοφόρησε στην πρακτική και αποκρυσταλλώνοντας τα θετικά στοιχεία.

  31. Θα ευχαριστήσουμε το Είναι μας, την Θεϊκή Μητέρα και τους Δασκάλους της Λευκής Αδελφότητας για την βοήθεια που μας δίνουν, και θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στο φυσικό σώμα.










Δεν υπάρχουν σχόλια: